ICT’er, weet je zeker dat je pensioen goed is geregeld?


pensioen

Pensioen spreekt niet tot de verbeelding en staat, behalve voor de 50’gers, ver van ons af. Niet interessant dus. Maar de kans dat je een pensioengat krijgt, in de ICT, is betrekkelijk groot. Doe de pensioencheck. Nu kan je dat pensioengat herstellen en kun je dat in je toekomstige salarisonderhandelingen meenemen! Wist je, om een goed pensioen te hebben, dat je een bedrag van 400.000 – 500.00 nodig hebt!

Ben je een ICT’ er en boven de 55, heb je een salaris van 2x modaal, ben je vaker van baan veranderd en heb je misschien een eigen bedrijf gehad c.q. een paar jaar gefreelancet of heb je een sabbatical genomen? Zijn deze zaken grotendeels van toepassing op jou? In dat geval raad ik je dan aan om dit artikel te lezen.  Maar eerst zou ik een pensioencheck doen op de website https://www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dan kom je erachter hoe het staat met je pensioenuitkering. Kans bestaat dat je maandelijks bedrag weleens kan tegenvallen. En helaas niemand die jou gewaarschuwd heeft!

De pensioencheck

  • Stap 1. Inloggen: Ga naar mijnpensioen.nl. Iedereen heeft een account en wachtwoord. Inloggen gebeurt via DIGID. Geen account! Vraag dan deze aan via DIGID.
  • Stap 2. Opvragen informatie: Eenmaal ingelogd ga dan naar “Pensioen straks”. Daar zie je het netto bedrag staan wat je na je 67ste krijgt (pensioen en nabestaanden-/weduwepensioen en AOW) volgens de huidige situatie. Of je grijpt je vast aan de stoelleuning bij het zien van het bedrag of je bent gerustgesteld en ziet een bedrag dat je verwacht had. In het eerste geval kan ik je aanraden om verder te lezen.

Het “ morning-after gevoel, en wat nu”

Na deze eventuele mokerslag, waarvan je aan het bijkomen bent, vraag je je meteen twee dingen af.

  • Wat is er eigenlijk gebeurd en waarom heb ik het niet gemerkt of gezien en
  • kan ik het nog inlopen en hoe dan?

Zonder in de ingewikkelde materie te treden van het pensioen kan je grofweg een aantal indicaties geven over het ontstaan van een pensioentekort.

  • Beschikbare premieregeling is een pensioenregeling waarbij de werkgever vooraf een premiebedrag toezegt. De werkgever stort deze premie jaarlijks in een polis bij een verzekeraar. In tegenstelling tot de eindloonregeling en de middelloonregeling staat bij de beschikbare premieregeling de hoogte van de pensioenuitkering tijdens je loopbaan nog niet vast. De hoogte van de premie die de werkgever inlegt, is daarentegen wel bekend. De uiteindelijke pensioenuitkering hangt af van het rendement dat de verzekeraar met de premie behaalt en het aantal jaren dat de werkgever premie betaalt. De regeling vind je vooral in de IT-branche. Je hebt geen keuze. Deze regeling is mooi als het rendement goed is maar al jaren zien we dat het rendement sterk achter blijft. En dat is te merken ook!
  • Limiet bruto salaris: Van tenminste één pensioenverzekeraar weet ik dat je slechts tot een salaris van bruto €4.900, — een pensioenkapitaal kan opbouwen. Alles wat daar boven is, wordt geen pensioen over opgebouwd.
  • Kosten: Voor het verrichten van allerlei werkzaamheden zoals fondskosten en switchkosten worden kosten gerekend wat stevig kan oplopen. Deze kosten lopen door zolang het pensioen bestaat, ook als die niet meer actief is.
  • Waardeoverdracht: A. Of je stapt over van werkgever naar werkgever en je kan je pensioen laten overdragen naar de pensioenverzekeraar waar je thans werkt. Het al dan niet overdragen van je pensioenkapitaal heeft consequenties voor je uiteindelijke pensioenuitkering. B. Je gaat freelancen of begint een eigen bedrijf. In die gevallen moet je zelf een pensioenvoorziening regelen zoals lijfrente polis of bankgarantie. Doe je dat niet dan ontstaat er een groot pensioengat afhankelijk van het aantal jaren dat je gefreelancet hebt.
  • Lijfrente: Dit is een persoonlijke pensioenvoorziening die op basis van inleg en beleggingen uiteindelijk bij het halen van je pensioengerechtigde leeftijd uitkeert. Maar de lijfrentes zijn ook afhankelijk van het rendement dat de pensioenverzekeraar behaalt. En ook hier geldt duidelijk dat de rendementen laag zijn.

 

Alles bij elkaar is het al te rooskleurig tenzij, voor diegenen die nog minstens 10 jaar moeten werken, de economische situatie sterkt verandert.

Wat ik niet begrijp is dat als ik in de ICT-branche werk verplicht wordt om een pensioen te nemen op basis van beschikbare premie. Immers niemand kan mij garanderen, tenzij er een minimumgarantie is afgegeven, wat de uiteindelijke pensioenuitkering wordt op mijn 67ste.

Ik vraag iedereen die dit artikel gelezen heeft een kleine opmerking te plaatsen in de vorm van “ Ja, ik wil wel / niet van deze regeling af.”  Ik ben benieuwd naar de uitkomst.

Advertisements