VM-centric benadering


 

herman  Herman  Rensink – Datacenter & Cloud Architect / CISSP

Virtualisatie en opslag zijn onderdelen van een infrastructuur die samen bepalend zijn voor een optimale service aan de applicaties. Om dat te bereiken is een VM-centric benadering nodig. VM-centric stelt de virtualisatie laag centraal en is het vertrekpunt waarbij alle onderliggende en ondersteunende infrastructuurcomponenten naadloos op aansluiten.Om te verduidelijken wat VM-centric nu is volgt een verdere detailering.

Vm-centricEen traditionele manier van het opslaan van verschillende virtual machines (VM’s) in één LUN is niet efficiënt meer. De reden daarvoor is dat iedere VM in zo’n LUN typische applicaties en dus en totaal verschillende I/O-eisen kan hebben. Door het gebruik van één LUN onstaat I/O-blending. Dit kan tot performance bottlenecks leiden. Denk aan een mix van interactieve of batchgeorienteerde applicaties of kritische on-line systemen waaraan I/O-int ensieve database gekoppeld zijn. Of VM’s die intensief flash /cache memory gebruiken of logging-intensief zijn (redo-log).Tot slot zijn er VM’s met VDI die VDI-storms kunnen veroorzaken.

Op de applicatielaag zijn verschillende applicaties via software interfaces met elkaar verbonden. Deze koppeling wil je ook terugzien in de opslaglaag. Nu worden de VM’s over verschillende LUN’s verspreid en opgeslagen door de controller zonder rekening te houden met de onderlinge relaties op de applicatielaag. Dat betekent dat alle LUN’s gerepliceerd moeten worden naar de andere kant terwijl het beter zou zijn om alleen één LUN te moeten repliceren waarin de applicaties staan die onderling nauw met elkaar communiceren.Dit is veel efficiënter en in het geval van een uitval kunnen de onderling verbonden applicaties veel sneller opgestart worden.

Informatiesystemen, applicaties en technologieën veranderen steeds en er moet constant klein tot groot onderhoud gepleegd worden op de applicaties en infrastructuur. Of het nu gaat om aanpassing van de capaciteit, het upgraden van software (applicaties, OS, drivers) of aanpassen van de configuratie, wat je wilt is dat dit efficiënt en zo risicoloos mogelijk gebeurt. In een VM-centric omgeving wordt vanuit de management console van de virtualisatie laag zowel de virtualisatie, opslag en netwerk centraal beheerd. Dit is een grote vereenvoudiging van het beheer. Dit in tegenstelling tot hoe het nu gaat waarbij iedere specialist min of meer onafhankelijk het onderhoud doet.

Een ander aspect van de VM-centric benadering is dat je de policies (richtlijnen en instellingen) zoveel mogelijk op een consistente wijze wilt toepassen op de opslag, netwerk en virtualisatie en dit allemaal vanuit de VM’s. Het beheer is daarmee gecentraliseerd en daarmee voorkom je dat je allerlei policies moet aanpassen voor LUN’s, datastores, shares, replicatie, chaching om maar een aantal voorbeelden te noemen.

In a VM-centric aanpak worden API’s (application program interfaces) ter beschikking gesteld aan de opslaglaag zodat dit leidt tot vermindering van de resources (o.a. CPU) op de host door het offloaden van opslagspecifieke taken. Ook kunnen backup’s voor alle VM’s met API’s centraal ingeregeld worden. Tevens kan je vanuit de virtualisatielaag beter inzicht krijgen op wat er gebeurt op de opslaglaag zoals capaciteit, thin provisioning, configuratie.

Er zijn nog vele voordelen te halen uit een VM-Centric benadering van het managen van de infrastructuur en dit artikel belicht een aantal facetten om een beeld te krijgen wat nu VM-Centric is.

Advertisements

2 thoughts on “VM-centric benadering

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s