Converged – en hyper converged infrastructuur!


Converged infrastructuur is een datacenter management oplossing voor het centraliseren van verschillende technologieën in een component / chassis . Deze verschillende technologieën hebben betrekking op netwerk, opslag en servers. Maar ook IT management, automation en orchestration gebaseerd op policies worden in een enkele chassis geïntegreerd met de genoemde technologieën. Niet alleen komen verschillende technologieën voor op een component (ook wel appliance genoemd) maar deze zijn ook voorgeconfigureerd in de vorm van hardware (hardcoded) of software.  Dit type infrastructuur maakt centralisatie en consolidatie van datacenters mogelijk waardoor de weg open staat voor het op centrale wijze eenvoudig verdelen en aanbieden van rekenkracht, opslag, geheugen en andere resources. De reden voor dit alles ligt gelegen in het feit dat de vraag vanuit de applicaties steeds flexibeler wordt en dat de daarbij behorende data exponentieel toeneemt.

Naast converged infrastructuur bestaat er ook hyper-converged infrastructuur. In het eerste geval is er sprake van een hardwarematige samenvoeging van de verschillende technologieën terwijl een hyper-converged infrastructuur een softwarematige architectuur is. Een voorbeeld van hyper-converged infrastructure is het draaien van een storage controller als een service (softwarefunctie) op de nodes van een cluster waardoor o.a. de schaalbaarheid (performance) en veerkracht (failover) toenemen.

Voorbeelden van  converged infrastructuur zijn Cisco, EMC en VmWare die een hardware-focused benadering hebben terwijl leveranciers van hyper-converged infrastructuur zoals Nutanix, SimPlivity, NimBoxx een software-focused benadering hebben.

Verder is van belang te weten dat in het geval van hyper-converged infrastructuur er twee kampen zijn. Dus ook binnen deze nieuwe technologie zijn er weer verschillende richtingen. Enerzijds de leveranciers die zich richten op een deel van een stack (bijvoorbeeld SDS) en anderzijds leveranciers die zelf de hele stack op basis van hyper-converged infrastructuur ontwikkelen.

Voor het bepalen van welke strategie belangrijk is, is technologie slechts een facet van het geheel aan beslissingen. Zaken zoals mate van ondersteuning van de diverse hypervisors, de integratie tussen de verschillende technologieën, de ontsluiting met de 3rd-parties, de afhankelijkheid van de leveranciers, de operationele kosten spelen allemaal een belangrijke rol.

Advertisements

2 thoughts on “Converged – en hyper converged infrastructuur!

Comments are closed.