Software Defined Storage – SDS


Software Defined Storage

Herman  Rensink – Datacenter & Cloud Architect / CISSP

 

Een van de fundamentele principes van Software Defined Datacenters (SDDC) is dat alle datacenter diensten worden geleverd via de software dat draait op standaard hardware. Daardoor wordt de software – de aansturing – gescheiden van de hardware. Het maakt niet meer uit op welke hardware een bepaalde functionaliteit draait. Dat brengt vele voordelen met zich mee zoals het standaardisatie, flexibiliteit maar ook dat je als datacenter minder afhankelijk van de hardwareleveranciers met proprietary oplossingen.

Een SDDC bestaat uit diverse lagen.

Storagediensten leveren een set aan diensten die met behulp van SDS makkelijker uitbreidbaar is en eenvoudiger aan te passen is. Denk hierbij aan Dynamic tiering (vraag en aanbod van type data op elkaar afgestemd), Caching (snelle toegang tot data), Replication (verspreiden en vermenigvuldigen van data), Quality of Service (voorspelbaarheid en performance), Snapshots (point-in-time backups), Deduplication (ontdubbeling data), Compression (verdichten van de dataopslag) en Cloning (kopiëren van voorgeinstelde configuraties zoals VM’s).

Deze diensten kunnen per virtualisatie instance geleverd worden. Hierdoor kan de werklast per virtualisatie instance optimaal ingesteld worden. Een ander voordeel van SDS is dat de administratieve last afneemt. Storage administrators/specialisten hoeven niet meer de vertaalslag te maken tussen de vraag naar bepaalde (type) opslag van de applicaties en de opslagstructuren (volumes en groups, Lun’s, Raid-sets etc.). Dat doet de managementlaag. Deze managementlaag bevat kennis van wat er op virtualisatie- en opslaglaag zich zoals afspeelt. Verder kan SDS hardware en software van elkaar scheiden en bottlenecks zoals specifieke controllers en incidenten met speciale drivers vermeden worden.

API’s (standaard software interfaces) zijn een belangrijk onderdeel van SDDC en dus ook SDS. Daardoor kan de opslag op eenvoudige wijze met haar omgeving communiceren en zo andere partijen/leveranciers toegang geven tot opslag met als doel om de automatisering (provisioning) van alle lagen te realiseren. Een van de exponenten van API is ReST (Representational State Transfer) waarbij op basis van standaard HTML-calls programma’s op andere machines worden opgeroepen in plaats van complexe CORBA, RPC or SOAP calls.

Advertisements

2 thoughts on “Software Defined Storage – SDS

Comments are closed.