Waarom is er nog geen virtuele BYOD?


Virtualisatie is één van de succespijlers van de ICT

Virtualisatie is een begrip in de IT en de populariteit blijft stijgen en virtualisatie is nog steeds groeiende. De voordelen zijn evident. Vooral in data centers, in de backend, zijn al aanzienlijke voordelen bereikt. Ook op de werkplek (de frontend) is virtualisatie ingevoerd echter nog niet op een grote schaal als in de backend. Ergens is dat logisch omdat de logica en de complexiteit zich op backend bevindt.

De keerzijde van “Any time, any place any where”!

Maar hoe staat het met de nieuwe ontwikkelingen op het vlak van werkplekken? Denk aan Het Nieuwe Werken, flexibele werkplekken op kantoor en BYOD.  Met dit soort ontwikkelingen neemt de flexibiliteit voor de eindgebruiker sterk toe. Any time, any place any where is het adagium!

De keerzijde is dat het beheer ook zal toenemen. Een gemiddelde eindgebruiker heeft wel 2 – 3 apparaten die hij kan inzetten; van laptop, notepad tot en met GSM in allerlei soorten. Het aantal te beheren apparaten neemt exponentieel toe en de flexibilisering stelt tevens hogere eisen aan de beveiliging. Immers op één apparaat staan bedrijfs- en privé gegevens. Ook krijg je steeds meer een vermenging van zakelijke apps en apps voor privégebruik. Om deze werelden te scheiden worden allerlei voorzieningen getroffen zoals Mobile Iron, Blackberry Mobile Fusion, Good Dynamics en nog vele andere.

Virtualisatie als antwoord op  “Any time, any place any where”

Maar stel nu eens voor dat alle frontend apparaten van allerlei type notepads, tablets, laptops en vooral de GSM gevirtualiseerd zouden kunnen worden! Immers een telefoon is tegenwoordig meer een  intelligent apparaat met een bedrijfssysteem (Android, BlaclBerry, iOS, Windows Phone, Ubuntu)  en onder ander telefoonvoorzieningen!

Hiermee leg je het beheer van zowel de backend als wel de frontend terug op één plek met alle voordelen die horen bij virtualisatie. Dus één oplossing die de uitrol bewaakt, de instellingen regelt, de patching doet, een centrale backup en restore voorziening, de beveiliging doet enzovoorts. Weg met alle suboplossingen en alle daarbijbhorende licentie- en beheerkosten.

Bestaat er een hypervisor voor BYOD-devices?

De vraag is waarom bestaat zoiets nog niet in de markt! Waarom zijn de leveranciers van virtualisatie hier nog niet mee bezig. Immers de markt van enduser apparaten explodeert qua aantal. Derhalve een zeer dringende reden om nu grootschalig alle BYOD apparatuur te virtualiseren om zo beheer onder controle te houden en gelijktijdig tegemoet te komen aan de hoge mate van flexibilisering.

Herman Rensink, Infrastructuur Architect.

herman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s