Een ICT-bedrijf starten in de crisis


Het klimaat om een ict-bedrijf te starten is uiterst ongunstig zou je denken. De koopkracht is laag, de omzet en winst staan onder zware druk terwijl de ondernemer meer service moet verlenen aan prospects en klanten en tot slot stellen de banken absurd hoge eisen aan het verstrekken van kredieten. Allemaal negatieve signalen die voor een toetreder tot de ict-markt niet bemoedigend zijn. Maar is het glas nu half leeg of half vol? In dit artikel belicht ik de positieve kanten van de crisis voor de startende ondernemer.

Vanwege de vele ontslagen die vallen bij de bedrijven komen er steeds meer zeer gekwalificeerde experts van allerlei kaliber en niveau beschikbaar. Maar ook de beginnende ict’er die net van school is heeft het tegenwoordig moeilijk en vindt niet direct een baan. Het overschot aan arbeidskrachten is zeker geen conjuncturele toestand. Het gaat allemaal wat langer duren. De startende ondernemer kan voorlopig vrij gemakkelijk tegen zeer lage inspanningen en kosten ict-experts aannemen. Een luxe positie voor de beginnende ondernemer want er zijn tijden geweest waarin het moeilijk was om goede krachten te vinden.

LAGERE SALARISSEN

Het overschot aan ict-experts in deze crisistijd drukt de salarissen behoorlijk in deze markt. Of dat deze neerwaarste druk uiteindelijk consequenties heeft voor de lange termijn is uiteraard een vraag maar het feit is dat de startende ondernemer nu een goede kracht kan aannemen voor een aanzienlijk lager salaris dan zijn concurrenten, die al jaren opereren in de ict-markt. Dit kan een beduidend concurrentievoordeel opleveren, zeker in een kennisintensieve sector zoals de ict. In veel gevallen maakt de loonsom 60 tot 70 procent van de totale kosten uit.

FLEXIBILSERING ARBEIDSMARKT

Mede door de crisis en de politiek onstaat er een arbeidsmarkt waarbij werkgevers werknemers een tijdelijk contract aanbieden. Dit biedt voordelen voor zowel de startende ondernemer als werknemer. De startende ondernemer loopt nu aanzienlijk minder risico bij het aannemen van arbeidskrachten. Een tijdrovende en dure ontslagaanvrage blijft hem altijd bespaart. Weliswaar onstaat er een zekere mate van onzekerheid bij de werknemer maar een startende ondernemer zal eerder personeel aannemen dan wanneer hij medewerkers aanneemt die een vast arbeidscontract moeten krijgen. Met andere woorden, ook de werknemer heeft bij deze flexibilisering voordelen.

VIRTUELE ORGANISATIES

Je ziet een trend waarbij ondernemers in één keer een groep experts voor een bepaalde periode inhuren. Deze experts werken met elkaar nauw samen aan een bepaald project, gebaseerd op een concrete vraag van de klant of algemene klantbehoefte. De ondernemer stelt de experts allerlei faciliteiten ter beschikking zoals een werkruimte, een website, applicaties en eventueel een salesteam enzovoorts. De experts werken in de voorbereiding alswel tijdens het project samen en focussen zich op hun vak. Voor deze faciliteiten betaalt de groep een bepaalde ‘fee’ aan de ondernemer. Als de opdracht klaar is, wordt de groep ontbonden.

Dit proces kan zich eindeloos herhalen in diverse samenstellingen van deskundigheid al naar gelang de opdracht. Deze virtuele organisaties bieden de klant, ondernemer en personeel allemaal voordelen. De klant krijgt veel meer toegevoegde waarde en hoeft niet met verschillende leveranciers aan de slag. De ondernemer zit niet met een enorme kostenpost als het project is afgelopen en daardoor mensen op de bank komen te zitten. De experts krijgen veel meer kans op werk en houden zo continuïteit in hun werk. Voor een startende ondernemer is een virtuele organisatie iets te hoog gegrepen, maar jonge ondernemingen met wat ‘spek op het lijf’ kunnen een dergelijk concept aanbieden en uiterst flexibel de markt opgaan.

ON-DEMAND VOORZIENINGEN

Een startende ondernemer hoeft tegenwoordig geen kantoor te hebben om zijn personeel onderdak te geven of zijn klanten te ontvangen. Er bestaan sinds enige tijd al mogelijkheden om op vele locaties in het land langs onder andere snelwegen kantoorruimte voor bepaalde tijden c.q. perioden te huren inclusief opties zoals beamers, catering, enzovoorts, tegen een bedrag vanaf vijftien euro. Ook kan de beginnende ondernemer gemakkelijk tijdelijk een secretaresse/receptioniste voor een billijk bedrag inhuren, inclusief allerlei communicatiemiddelen, zodat de startende ondernemer altijd bereikbaar is.

Ook is het mogelijk voor startende ondernemers en kleine zelfstandigen om auto´s voor een zeer laag bedrag en korte periode te huren. De bedragen beginnen vanaf 140 euro per maand en de periode variëert van een maand tot een jaar of meer desgewenst. Ook de boekhouding is in het begin nog gemakkelijk uit te besteden.

Dan heb je nog het fenomeen ‘cloud’. De ict-diensten kunnen voor een relatief laag bedrag uit de muur getrokken worden. Ideaal voor jonge ondernemers, want die hoeven nu geen dure ict op te zetten. Tot slot is er dankzij internet zoveel informatie dat het vrij eenvoudig is om websites. brochures en dergelijke te kopiëren en aan te passen aan de eigen huisstijl. Deze voorbeelden laten allemaal zien dat de markt ook diensten aanbiedt voor de startende ondernemers of kleine zelfstandigen.

CONCLUSIE

Een startende ondernemer in deze crisistijd die kostenbewust is en een goede missie en visie heeft, een goed doordachte product- en dienstaanbod heeft samengesteld die is afgestemd op de klant, kan voor beduidend lagere kosten dan zijn concurrenten starten, zonder al te veel risico´s en verplichtingen. Kortom er is een klimaat geschapen voor de jonge enterpeneurs, ondanks dat er een zware crisis is!

Herman Rensink, ondernemende en commerciele Infrastructuur Architect

herman-LI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s